Corona / Covid-19 påverkar allt och alla, så även ett husbygge. Det skapar knasigheter i så många olika led. I allt det knasiga så framkommer även en enorm positiv anda och en problemlösa-förmåga som jag sällan mött tidigare. För vår del har det goda i alla människor kommit fram. Vi har uteslutande blivit positivt bemötta och med en stor vilja och drivkraft att hitta lösningar. Helt fantastiskt!

Det viktigaste – Människorna!

Självklart är det viktigast att vi håller oss friska och bidrar till att begränsa spridning. Detta påverkar så klart vårt husbygget, precis som i resten av samhället. Målaren behöver vara hemma då lite snorighet gör att barnet inte är på dagis, ingen målare på en vecka. En lastbilschaffis har symptom, ingen leverans. Att J är riskgrupp gör att hon undviker bygget när det är folk där. En byggares nära vän får Corona, byggare i karantän etc etc. Detta skiljer sig så klart inte på något sätt från allt annat i samhället idag, det påverkar oss alla.

Som jag skrev i inledningen så finns det många goda saker som kommer fram i denna jobbiga tid. Alla jag haft med att göra de senaste veckorna har varit helt fantastiska och uteslutande positiva . Framför allt är det inställningen och problemlösar-andan som gör mig glad och känner hopp.

Vart tillverkas kakel?

Det är något i alla fall inte jag funderat nämnvärt på innan, men det blev påtagligt när vi skulle beställa. En av de största länderna att tillverka kakel är Italien. Vi skall ha två olika kakel och båda tillverkades i Italien. Stängt, är ordet som sammanfattar de flesta fabriker i Italien just nu.

Det blev omtag och att leta nya leverantörer. Efter en hel del letande och jämförande hittade vi ett nytt kakel vi gillade. Leverantören skulle precis få in en (kanske sista på ett tag) leveransen som var på 2kvm mer än vi behövde. Idag står kaklet i huset redo att sättas, det är från Portugal.

Vart tillverkas skiffer?

Det skiffer vi har på huset och även det vi planerade att ha på altanerna bryts i Spanien. Flertalet av Nordskiffers brott stängde precis innan vi skulle beställa till altanerna. Det blev en hel del dividerande och pusslande med Henrik på Nordskiffer. Vi behövde totalt 58kvm till altanerna och det skiffer som levererades i torsdags hade dom 59kvm av. På marginalen igen. Henrik fick leta på hyllorna för att få ihop så att vi även hade råd med lite spill.

Vart tillverkas dörrar?

Inte i någon av de hårdast drabbade samhällena, men väl i Bovallstrand. Dock blir det ett bra exempel för att beskriva hur komplext allt blir med Corona. Vips var det förseningar från Bovallsdörren, inte för att Bovallsdörren slarvat eller varit optimistiska, utan det är en skjutdörr som har en metallram….. som tillverkas i Italien…..Italien är stängt = oklar leverans på den dörren. Bovallsdörren har gjort allt dom kan för att försöka lösa detta med andra leverantörer, så ingen skugga över dom, tvärtom, dom har verkligen gjort allt dom kan och verkar som att leverans sker så att tidsramen håller.

…och så vidare

Det blir en lång lista med småsaker som konstant påverkar, nu senast kan vi lägga garageporten till listan. Hörmann som är den tillverkare vi valt, ligger i Tyskland, som har likt de flesta europeiska länder utmaningar just nu med restriktioner som påverkar produktionen. Bänkskivor, kök, kompisit-trall, ek, vattenkranar och annat vvs mm mm. Än är mycket kvar, håll en tumme för oss.

Sammanfattning – allt har flutit toppen!

Med tusen samtal, kompromisser (som i de flesta fall blivit bättre än grundtanken t.ex kaklet) och ett enormt positivt engagemang från alla, för att inte glömma den grymma problemlösarförmåga som helt plötsligt uppkommer i svåra situationer, så får jag nog säga att för oss har det mesta gått bra ändå.

Corona har ställt till det ordentligt, men det viktigaste för oss har varit att alla vi jobbar med är friska. Denna post hade sett väldigt annorlunda ut om t.ex någon i bygg-gänget blivit smittad. Inflyttning hade då garanterat blivit förskjuten.

Så enda negativa konsekvensen så här långt är några extra gråa hår i tinningen.

Bild: Ville mest bara lägga upp en bild där vi har en cement-blandare i vardagsrummet.