Framdraget rör för fiber till tomtgräns samt att fiber redan finns området, så det skall vara enkelt att få in fiber i nya huset, eller?

Dessvärre var det inte det. Det finns heller ingen fallback i området, typ koppar (ADSL), utan det hade varit mobilt-bredband som varit alternativet. Både jag och J jobbar ju mycket hemma, så inget fiber är helt klart inte bra.

Vad är det på bilden?

Vi börjar med den konstiga bilden till denna post. Det är den ny-installerade media-boxen och omvandlaren till vårt fiber som syns i nedre högerkant. Vi har alltså lyckats att få det indraget, men det har inte varit en enkel process, tvärtom. Skall kanske tilläggas att status just nu är att fiber är det enda som är helt installerat och klart. El är bygg-el (trolig installation av riktig el sker nu i veckan) som kommer in i den gula boxen ovanför fiber-prylarna. El-skåpet sitter bredvid och som syns så är det bara tråd-ändar som kommer in i skåpet. Längst till vänster är det vatten och golvvärme centraler. Vattnet är inkopplat och fungerar, men inte påsatt i huset då kranar mm inte är installerade.

Varför är det klurigt att få fiber till nya huset?

Det handlar helt om flera parametrar:

 1. Finns hus på tomten?
  Vi är först i nya detaljplanen med att ha hus på plats, men för entreprenören är det lätt att klumpa ihop och säga “Det är inga hus på tomterna, så vi tar dom senare”, vilket i vårt fall skulle innebära kanske 1 år till av väntan efter inflyttning.
 2. Vem har avtalet?
  Avtalet för fiber skrevs med den person vi köpte tomten av dvs vi står inte på avtalet. Detta har återkommit under hela processen. Telia har varit extremt svåra att jobba med här och det har på något vis funnits en ovilja att ändra avtalet till oss, trots att vi ägt tomten i 16månader. För 8 dagar sen skrev vi över avtalet till oss.
 3. Fiber-projektet avslutades vid års-skiftet
  Telias underleverantör Peabs mål var att avsluta fiber-projektet vid års-skiftet, vilket dom även gjorde. Vårt fiber var då inte installerat.
 4. Kommunikationen mellan Telia och Peab
  Telia är helt värdelösa på att få saker att hända, det är tomma löften och tomma ord hela tiden. Peab å andra sidan var väldigt lösnings-orienterade, men i flera fall kunde dom inte agera då det krävdes att avtalet stod på oss samt att Telia tilldelar arbetsorder mm. Mer om det senare.

Helheten

På Skaftö har det under flera år pågått ett fiber-projekt som innefattar både vårt nya och gamla hus. Det gamla huset fick fiber runt års-skiftet 2019/2020. Det är en del moment inblandade. Lämnar byråkratin, utan tar bara med de rent operativa insatserna:

 • Huvudkabel skall grävas längs hela projekt-sträckningen (den går bl.a. rakt över vår gamla tomt)
 • Huvudkabel skall installeras i skåp längs med sträckningen, där sedan förgreningarna till fastigheterna går ut från)
 • Rör läggs till fastigheten.
 • Box sätts på utsidan huset (mer om detta längre ner) för ihopkoppling av kabel som kommer från skåp och kabel som kommer inifrån huset.
 • Media-box och diverse annan utrustning sätts på insidan huset. Detta är den utrustning man sedan kopplar in wifi-router etc i)
 • Fiber-kabel trycks fram till huset.
 • Fiber-kabel löds ihop med kabel som kommer inifrån huset. Detta sker i boxen som sitter utanpå huset.

Hur fick vi till slut fiber?

Den extremet korta versionen är att Peabs ansvarige för projektet på Skaftö är en god människa samt att jag inte litade på Telia utan tog bort dom ur processen. Givetvis var det timmar av samtal och eviga diskussioner inblandat också.

Lite längre version. Vid års-skiftet började jag prata med Peter på Peab om nya tomten och jag fick kabel av honom att lägga från tomtgräns till huset så installationen skulle gå smidigt. Efter det hände inget. Jag ringde Telia och undrade varför inget hände, dom hänvisade till det ena och det andra. Nu skall vi flytta in om 1,5mån och vi började känna lite oro. Ringde Telia igen, inget händer. Det enda resultatet av alla samtal till Telia var att jag för 2v krävde att avtalet skulle skrivas över på oss, då vi äger tomten. Det gick dom med på, så jag och tidigare tomtägaren fixade överlåtelse-avtal.

Eftersom inget hände ringde jag Peter på Peab och efter det samtalet i måndags så är idag fiber installerad i huset.

 • Rör från tomtgräns ihopkopplat med vår framdragna slang in till huset.
 • Inget dosa utanpå huset då vi förberett för att slippa den, skönt.
 • Media-box och omvandlare installerad i teknikskåpet.
 • Fiber tryckt hela vägen från skåpet i området in till övervåningen på huset.
 • Nu blinkar utrustningen och väntar på att få port tilldelat i stationen i Fiskebäckskil.

I och med att Peab själva gjorde hela jobbet med inkopplingen så slapp vi massa onödiga steg. Bästa saken vi slapp var så klart boxen som sitter utanpå huset.

Slutsats

Tro aldrig att Telia löser saker utan att man ligger på samt tänker kreativt för att hitta alternativa lösningar.

All beröm i detta till Peter och de två killarna på Peab som kom och gjorde jobbet. Snabbt, bra och alltid trevligt bemötande.

Som avslutning så har Telia fortfarande inte återkopplat till mig på flertalet frågor dom skulle återkoppla på, det var frågor dom sa att dom skulle återkoppla med långt innan jag tog saken i egna händer och kontaktade Peab.