Så, vi hade en tomt och vi hade valt arkitekter, men vad händer nu då? Vi har aldrig byggt hus och vet inte ens vilken information som är viktig att meddela för arkitekter att veta.

Vi träffade arkitekterna första gången i mitten av februari och bygglovet beviljades 4 juli.

Första mötet med arkitekterna

Vi frågade Madde vad vi skulle förbereda inför vårt första möte hos Arkkas.

“Beskriv hur ni vill använda ert hus”

Tror vi förväntade oss mer åt hållet “Hur många rum vill ni ha?”, “Vill ni ha öppen planlösning, köksö?” etc. Kändes väldigt befriande att ha en lite friare tanke och låta arkitekterna faktiskt göra det dom är bäst på. Sagt och gjort, det blev en lång lista med saker. Tänkte jag skulle klippa in listan, men läste den precis och den är helt obegriplig utan samtal, så skippar det.

Minnesanteckningarna vi fick tillbaka från första mötet var strukturerade och helt plötsligt så kunde man skönja den atmosfär vi önskade i huset i dessa enkla stolpar. Hur skulle det se ut då?

Första skissen

Den allra första skissen vi fick var den jag lade upp i förra posten om huset, men lägger den även ovan som en jämförelse hur verkligheten ser ut vs skiss på huset. Det blir lite surrealistiskt att mentalt och i verkligheten försöka föreställa sig huset på tomten. Man kan stega hur mycket som helst och försöka skapa sig en bild, men på denna tomt var det iaf helt omöjligt.

Då tomten är vinklad och smal samt att vi inte ville spränga berg utan att huset skulle smälta in i naturen så mycket det gick, så var alternativen på konstruktion inte så många givet de önskemål vi hade. Vi landade därav relativt snabbt i en konstruktion och håll oss till den med ytterst små förändringar.

Evolution

Kontentan av de fortsatta mötena var att själva konstruktionen stod sig, men att vi flyttade runt lite. En variant vi utforskade var att ha garaget under huset och sen ha kök / vardagsrum på övervåningen. Det gick inte av flera anledningar, men det som satte helt stopp var att ett nybyggt permanentboende idag inte får ha kök på övervåningen.

Så första och sista bild, så är det inte så stor skillnad.

Vad ändrade vi på?

 1. Storleken på huset
  Detaljplanen medgav 150kvm platta samt 2 våningar dvs max 300kvm golvyta. Vi ville helst ha ett mindre hus, kanske 160kvm. Efter att ha gått ett par varv och dragit i reglagen så blev det fulla kvm ändå. Minskade man ett rum så påverkade det andra rum som vi inte ville kompromissa bort. Kostnadsmässigt är inte yta så dyrt, så länge det inte är många rum, vinklar, badrum, kök mm.
 2. Balkong
  Först var det ingen balkong, sen blev det ett orangeri på övervåningen och till sist blev det en balkong. Balkongen (med hatt / tak) var en komplicerad historia och kanske den enda delen som blev en kompromiss. Härlig kvällssol blir det iaf.
 3. Sovrum
  Lilla Fs sovrum har legat fast hela tiden, men vårt har åkt upp och ner. Det hängde främst ihop med punkt 2.
 4. Gäststuga
  Vi hade lite utmaningar med att få till toalett samt plats för förvaring, så blev lite uppdateringar.
 5. Kök
  I grunden samma bas, men i sista skedet kom Madde med ett litet påhitt. Det ledde till att vi nu får kyl / frys i lådor istället för klassiskt stående 1.8m höga skåp. Det ger även lite mer yta för hyllor och fönster.

Bonus när man arkitektritar

Även om det så klart är enklare att beställa färdiga hus från lämplig leverantör än att arkitektrita och bygga lösvirke, så har det onekligen sina fördelar att skapa sitt eget från grunden. T.ex har vi nu ett tvättnedkast från övervåningen rakt ner i tvättkorgen i tvättstugan, dottern förhandlade fram ett lönnrum samt en del andra smarta lösningar som garanterat inte kommit till enkelt om vi köpt prefab. Även materialvalen var viktiga för oss vad gäller golv, fasad, dörrar och fönster och det är så klart lättare när man bygger själv.

I vårt fall var det i stort ett krav med arkitektritat då tomten är som den är, så vi hade inte så mycket val oavsett.

Material och bygglov

Att få alla bygglovshandlingar på plats samt att ha koll på alla materialval samt detaljplaner var även det en fördel med arkitekterna i vårt fall. Vi har fått beröm av såväl kommun som av flera leverantörer som ofta beklagat sig över att arkitekter gått bananas och inte tänk på vad små detaljer kan kosta när man sen skall sätta in fönster / dörrar etc där mått är konstiga.

Nästa post blir lite mer om själva bygglovet. Snart är jag nog ikapp med där vi är idag.