Plattan har varit en av våra stora milstolpar, så klart nån form av fiktiv milstolpe, men det känns som att det blir något på riktigt med en platta. Man ser liksom hur huset kommer att se ut och vart det hamnar rent fysiskt, men kan helt plötsligt “stå i köket och titta ut”.

Hösten tågade in med besked i oktober och sen dess har det varit äkta svensk höst, regn, blåst och mörker. Som vanligt vill man fly landet och dra till varmare breddgrader. Hela familjen blir lätt deprimerad av att vara i Sverige hela denna period och i år blir det inga resor……mestadels för att vi bygger hus.

Kantstöd, frigolit och armeringsjärn

MG entreprenad förberedde för plattan med att lägga fint grus “nollarton” att sedan ställa kantstöden på. Efter någon veckas försening så kom gänget igång med plattan på riktigt och sen gick det undan.

Sen rördragning för golvvärme (gjuts i plattan), vatten, avlopp, el och fiber etc. Här var det en del beslut avseende vart brunnar, centraler för el, teknik, golvvärme etc skulle vara.

Slutligen armeringsjärn och inspektion av kontrollansvarige innan gjutningen kunde genomföras.

Gjutning

07:00 kom pumpbilen och ställde upp med sin 36m långa arm. Armen behövdes för att kunna nå hela vägen till andra sidan av huset då det inte går att komma in med lastbilar vid sidan av huset.

Hela gjutningen tog totalt 2.5h och det leverades 25 kubik betong som kom med 4st betong-bilar.

Efterarbete Platta

Självklart var förutsättningarna pissdåliga denna dag och regnet kom precis efter att all betong tömts i plattan. Betongen innehäll både värme och accelerator för att snabba på bränningen. För att få det bra hade byggarna även beställt lite mer vatten i betongen än standard (slätare platta), det gör då även att bränningen tar lite längre tid och med regn så tar det ytterligare tid. Ca kl 14 började efterarbetet med att plocka bort stöd och sen köra nån form av “utjämninngssnurrplatta” för att få så jämn och bra platta som möjligt. Sören (ansvarige byggaren från Lane Bygg) fick köra långt in på kvällen. Det var en syn när jag åkte ner med lite kaffe och en lussebulle till honom. Ensam i mörkret med pannlampa och en stor snurrapparat på en ny-gjuten platta.

Sammanfattning

Lite häftigt hur något så grovt och klumpigt som 25 kubik betong som sprutas med stora slangar och byggare som klampar runt med stora rakor, efter några timmar har en platta klar som är på millimetern rätt och med fall i badrum, farstu-trapp, altaner etc. Enormt imponerad av effektiviteten och kunskapen för att få detta klart. Dom hade t.o.m en dedikerad “laserman” som hela tiden kollade exakt höjd på plattan och talade om vart det behövdes höjas / sänkas mm.

Sören och hans gäng har så här långt verkligen visat sig vara ett företag med både hjärta och kunskap. Dessutom står dom ut (hittills) med alla mina frågor, funderingar och okunskap.

Nästa steg

Nu kommer nog den största milstolpen innan huset är klart. Stommen skall sättas upp. Inom kort kommer det alltså stå ett hus på tomten, inte klart, men ett hus med väggar, tak och med rum i. Målet är att ha stomme uppe innan jul och om vi har tur är även fönstren monterade då.