Vilken fasad skall man ha, vilket golv, vilka fönster, dörrar och vilken färg skall man ha? Kranar, handtag, lås, köksluckor, kyl / frys, kamin, golvlister….eller kanske inte golvlister. Bergvärme eller frånluftsvärmepump, men solpaneler då?

Tänkte skriva en kort post (nu när jag läser igenom den så blev den inte så kort) om vilka materialval vi landade på. Vissa hade vi klara för oss, andra hade vi inte ens reflekterat över och vissa trodde vi att vi ville ha, men sen visade det sig att vi skippade av olika anledningar. Detta är absolut ingen fullständig post om alla materialval vi gjort eller kommer göra, men tänkte bara rabbla några.

En av våra grundkrav var att huset skall vara så underhållsfritt det bara går. Dels för att slippa måla om huset stup i ett, men även för att huset ligger väldigt utsatt för västkustväder. I så stor utsträckning som möjligt skall det även vara miljö och energi-vänligt.

Fasad och tak

Valet av fasad och tak föll på skiffer. Det blir ett svart / gråaktigt skiffer från Nordskiffer i Höganäs. Skiffer är hållbart, naturligt och underhållsfritt iaf i 100år. Skiffer kändes även som att det passar in bland övrigt berg runt om huset. Det har även varit viktigt för oss att huset smälter in så mycket det går i naturen.

Det blir skiffer på både tak och fasad vilket troligt är lite ovanligt iaf på en ö i Bohuslän, men så blir det. Detaljplanen krävde även naturmaterial på taket och skiffer går in under det materialet.

Tänkte även vara med rätt mycket själv och sätta upp skiffret, då det skall vara enkelt och något som även en person av min ringa hantverkskunskap skall klara, man hänger helt enkelt varje skifferplatta på krokar, dessa krokar sitter på en aluminiumlist (fasad) så även avstånd mm är förberett för en novis som mig.

Vi passar även på att fälla in stuprännorna i taket så rännorna blir nästan osynliga.

Fönster

Av flera anledningar så blir det fönster från Westcoast Windows. Det är grym kvalitet och dessutom passar dom bra i vårt klimat då det är aluminium på utsidan, igen underhållsfritt. Nu finns det även en del personliga kopplingar till Westcoast Windows, som gör att valet blir lättare. Redan vid fönsteruppställningen insåg jag att det var inte riktigt så enkelt. Det var massa val och mått som var tvungna att komma till innan beställning kunde läggas. Hur djup karm, UV, härdat / laminat, lås, spärr, brandklassat mm mm.

Utöver dessa val så var det vissa glasdelar som var lite specialla som att vi har ett 4m högt glasparti i en trappa, detta behövdes vara delat (nått med vindlaster) och vi ville så klart att det var delat där platån i trappan var. Sen var det övervåningens hela glasgavel. Hur hanteras laster, fönster väger en del. Klarar karmen på skjutdörren eller behövs reglar för att stötta och hur påverkar reglarna och drev storleken på fönster. Tack ock lov så levererar Westcoast Windows alla sina fönster på millimeter, så inget var omöjligt där.

Vi valde alla fönster i Bioclean dvs fönster som aldrig behöver tvättas, en klar fördel när man bor vid det salta havet i bohuslän.

Nästa grej som dök upp var att det behövdes ett El30 brand-fönster i gäststugan som ligger ovanpå garaget. Det ledde till en mängd diskussioner med Westcoast Windows, kontrollansvarige samt bygglovshandläggaren på kommunen. Det löste sig till slut, dock blev fönstret ett 120×120 istället för som plan 160×160.

När jag skriver detta så är ordern lagd och leverans sker om ett par veckor. Det blev totalt 14 fönster och tre skjutdörrar.

Dörrar

Dörrar var en av de sakerna som vi sagt att vi skall lägga lite extra på. Vi har tidigare haft lite väl vardagliga dörrar och då vi tycker bra dörrar ger en härlig kvalitetsstämpel och starkt bidrag till designen så föll valet på Bovallsdörren. Även där finns en del personliga kopplingar, men oavsett så gör ju Bovallsdörren Sveriges snyggast dörrar! Dom är dessutom gjorda i miljövänliga material som är anpassade för bohuslänskt klimat. Det blir ett stort dörrparti med glas på båda sidor i entren. Det blir en rätt mäktig entre hoppas vi då det är ett hela 2.70m högt parti och Bovallsdörren har löst det snyggt då lasterna gör att dörren inte kan vara hela 2.70 utan 2.40. Sen blir det ekdörrar genomgående inomhus, en blandning av dörrar som skjuts in i väggen och vanliga dörrar, samtliga är 2.40m höga dvs lite högre en normala 2.10m.

Golv

Det blir genomgående ett härdat ek-golv från Bjelin. Modellen blir Hittarp och varje planka är 28cm bred.

I hallen kommer vi ha skiffer, även det från Nordskiffer. Det blir en modell som heter Multicolor.

Bergvärme / Frånsluftsvärmepump

Hej värmedjungel. Detta var inte den lättaste punkten att få grepp om. Ett språk jag inte fattade och prylar jag inte tycker är superkul.

Grundtanken var att ha bergvärme, men det visade sig efter otaliga timmars efterforskning att det troligt inte var rätt val utan att en frånluftsvärmepump var ett bättre val.

Gillar bergvärme då det använder den solvärme som finns i berget, således en något miljövänligare lösning än frånluftsvärmepump som går mer på el. Det som fick mig att ändra mig var att jag räknade på den ökade kostnaden att borra hålet och fick helt enkelt inte ekonomin att gå ihop, utöver det så köper vi idag 100% el genererad från vindkraft, så vi har redan förnybar el.

En detalj som uppkom först när energideklarationen gjordes är att med bergvärme behövs även utrustning för att cirkulera luften i huset vilket idag är krav på nybyggnationer för permanentboende. Det hade adderat ytterligare till kostnaden. Med frånluftsvärmepumpen så ingår det, då den byter luft i huset ca 12 gånger per dygn.

Passade på att fråga de som gjorde energideklarationen om de tyckte vi gjort rätt eller fel val, svaret var tack och lov att dom tyckte vi gjort rätt val. Så nu blir det en frånluftsvärmepump, troligt en Nibe 730.

Solpaneler skall man så klart ha, eller?

Det var ett av våra grundkrav att vi skulle ha solpaneler. Vi reviderade det dock efter att vi gjort den ekonomiska kalkylen. Jag fick det helt enkelt inte att gå ihop sig på under 20år. Då har jag inte ens räknat på att vårat hus kommer att vara super-energieffektivt. Givet att vi redan köper 100% el från vindkraftverk så kändes det inte som att vi bidrar till att hålla kolkraftverken igång.

I första revisionen av bygglovet var solpanelerna med på ritningarna, men sen åkte dom bort. Framtiden får utvisa om det kanske blir till att revidera beslutet när tekniken blivit ytterligare bättre och förmågan att lagra egen el blivit bättre.

För äldre hus eller hus med direktverkande el motsvarande, så är troligt solpaneler logiskt, men inte för nya energieffektiva hus, inte än i alla fall.

Detalj i sammanhanget är även att vi inte kunde göra soltak dvs solpanelerna är taket, inte paneler ovanpå taket. Detaljplanen kräver naturmaterial på taket och soltak är inte klassat som det. Så vi hade således fått lägga tak först och sen sätta paneler ovanpå taket, en onödig kostnad givetvis, men krav om detaljplanen skall tillåta det.

Kamin

Marcus-spisen

Vår målbild var att ha en järnspis i köket (kök, vardagsrum, lounge är samma rum) istället för en klassisk kamin, denna kamin skulle då vara den värmegenererande. Vi ville sedan komplettera den med en öppen spis i vardagsrummet för mysfaktorn. Det blev bakslag hos kommunen på det då öppen spis inte klarar dagens energikrav och ej heller husets täthetskrav. Så dessvärre fick “Marcus-spisen”, som den kallades efter att min gode vän Marcus hittad denna spis åt oss, tas bort. Istället blev den öppna spisen en hel-inglasat kamin i vardagsrummet.

Kök

Det blir IKEA-stommar, luckor, lådor mm. Det blir Kungsbacka modellen då det är den enda modellen som är helt återvunnen. Spis, ugn etc blir troligt från Electrolux. Sen blir det riktiga stenbänkar på alla bänkytor, vi hade det i första huset och sen dess har vi saknat riktiga stenbänkar enormt.

Nu har vi inte valt märke på kyl / frys än, men det är visserligen lite begränsat när man skall ha kyl och frys i lådor istället för klassiska höga skåp, får återkomma i frågan.

Vi kommer även att ha en vinkyl, vilket vi länge önskat, men inte kommit oss för att skaffa. Vinkylen har vi inte bestämt än, men förstått att det är en djungel.

Fjäråskåpan

Fläkt blir från Fjäråskåpan och en takinfälld. Kändes inte som ett alternativ att välja något annat än takinfälld när man har chansen att bygga från början.

Dessutom kommer äntligen min Rocket Giotto Evoluzione II få vatten och avrinning kopplat direkt så till slut slipper vi allt slabb.

Kakel

Även här var det skönt att ha arkitekt, hon kom med riktigt trevliga förslag på kakel. På de stora ytorna lite enklare, men sen kryddade hon vissa delar med ett riktigt fint 3d-kakel till ……. tvättstugan. Japp, precis, hon tyckte vi skulle ha ett as-coolt kakel i tvättstugan. För att använda Maddes ord “Ni kommer ha den coolaste tvättstugan på ön”. Eftersom det faktiskt var coolt, så la vi även detta kakel i delar av övervåningens badrum också.

Kaklet är från Mutina och modellen heter Phenomenon.

Hyllor och trädetaljer

För några år sedan så fällde vi 5 ekar på vår nuvarande tomt. Dessa ekar skall vi nu göra plank av och förhoppningsvis så blir det bra och räcker till hyllor i hall, badrum och kök samt även till ett stort matbord. Vi hoppas att matbordet skall ha plats för iaf 10 personer.

Det var väl allt….nejdu

Ovan är bara de inledande valen, sen kommer badkar, handtag till garderober, gardiner, utebelysning, bastuaggregat, hur skall de platsbyggda garderober och bokhyllor se ut, vart vattenutkasten skall sitta på hus / garage, garageport, underlag på uppfart och kanske viktigast….hur skall lönnrummet öppnas? mm mm mm mm.