För mindre än 2mån sedan var det bara platta, stomme, OSB-skiva och vindduk, vad har hänt sen dess? En hel del faktiskt.

Bland annat följande har hänt:

 • 2tum2, råspont och takpapp på taket
 • Två lager läkt utanpå pappen
 • Skiffer satt på taket
 • Fasadskivor (västkustskivor) uppsatta
 • Gles på hela huset utvändigt
 • NVFL-läkt på alla ytterväggar (ej tak) för skiffer-uppsättningen.
 • Skiffer satt på hela huset. Enkelsättning på väggar och dubbelsättning på taket.
 • Alla plåtdetaljer klart inkl infällda hängrännor, fönsterplåtar mm.
 • Isolerat, plastat och gles på innerväggar
 • Lösulls-isolering i taket
 • Mellanbjälklag satts in
 • OSB och gips på övervåningen (nedervåningen påbörjas snart)
 • El delvis dragen
 • Vatten delvis draget
 • Innerväggar så gott som klara
 • Spisfläkt och rör monterat
 • Golvvärme på övervåningen klart

När man ser huset idag och för 2mån sedan så tycker jag nog att det hänt en hel del. Allt dessutom utan missöden, missförstånd eller att tid / budget skenat.

Det man kanske hade kunnat önska är att vädret varit lite mer behagligt. Det har sedan jul varit flera stormar med vind runt 25m/s. Det har regnat mer eller mindre konstant samt vissa dagar varit snöblandat regn (att sätta skiffer i det vädret är inte kul alls).

Vad har vi för stomme / ytterväggar?

Eftersom vi kör lösvirke och arkitektritat så har vi förmånen att kunna få vägg-konstruktionen som vi vill (eller rättare sagt som byggaren rekommenderar). I vårt fall så innebär det att vi har en lite mer stabil och energieffektiv vägg än många andra. Innifrån och ut har vi följande lager på väggarna:

 1. Gips
 2. OSB-skiva
 3. 2tum2
 4. Plast
 5. Isolering
 6. OSB-skiva
 7. Vindduk
 8. Fasadskiva i glasull (västkustskiva)
 9. Gles
 10. NVFL-läkt (att hänga skiffer på)
 11. Skiffer

En bonus med denna konstruktionon är att man kan skruva upp saker på väggarna vart som utan att behöva mäta efter reglar mm då OSB-skivan går utmärkt att skruva i.

I lagret mellan över och undervåning är det även där isolerat. Vi isolerade även balkongen (3m djup under tak) så om vi någon gång skulle vilja göra balkongen till riktigt rum och flytta ut glaspartiet till gaveln så är det en enkel åtgärd.

Kommer skriva en egen post om skiffer inom nån dag eller två, började skriva i denna post, men blev för långt helt enkelt.

Lägger in ett litet galleri med diverse bilder från de senaste 2månaderna. Lämnar detaljerade skiffer-bilder mm till nästa post.

Innan fönstren sattes in

Har nämnt våra fönster från Westcoast Windows tidigare. Början var lite skavig med dessa fönster då vi var lite optimistiska med när fönstren skulle sättas in och dom blev stående i ca 2mån innan dom sattes in. I sig inget problem, men när dom inte kan stå skyddat och det regnar konstant så blir det lite utmaning med massa olika tält och ständig oro över fukt och vatten som kan skada trädelarna på fönstren (insidan, utsidan är ju förhoppningsvis väderbeständig).

Vid närmare besiktning verkar det som att det enda som hänt så här långt är ett litet färgmärke från troligt en handske, så på det hela har det gått bättre än väntat med tanke på hur mycket det regnande (det har ju varit november sen oktober) och hur svårt det var med att hålla fönstren torra.

Sätta in fönster

Vi har relativt stora fönsterpartier i huset. Altandörrarna på baksidan är ett enda parti om 5m (2.4m höga) och som väger över 500kg. Fönstret i trappan är 4m högt och 2m bredd. Bastufönstret är 180×180 (återkommer till det).

Personligen ville jag inte vara där när fönstren sattes in, då det varit en stor oro, men gänget från Lane Bygg har ju satt in ett antal Westcoast Windows innan och alla fönster var insatta på någon dag sammanlagt. Att få partiet på 500kg var det största Lane Bygg satt in, så ett ordentligt parti. På övervåningen var det så klart en utmaning då hela gaveln är ett stort glasparti med skjutdörr och tre tre-kantsglas runtom. Skjutdörren fick lyftas upp med kranbil, men utöver det så sattes hela partiet in på några få timmar.

Blev alla fönster bra?

Trappfönstret blev skitsnyggt, skjutdörrars-partierna som väntat och stora fönstren i vardagsrum samt lilla Fs rum blev super (bästa utsikten i hela huset). Glasgaveln kommer vara grym för ljusinsläpp till övervåningen. Även takfönstret (enda som inte kommer från Westcoast Windows, utan från Velux) i kontoret blev väldigt lyckat.

Bastufönstret (bortre på bilden) och badrumsfönstret. Bastufönstret visar det mesta från knäna uppåt om man har otur.

…men att ha 180x180cm klart glas i en bastu som vetter mot grannar och väg var kanske inte det mest genomtänkta. Det är alltså det största vanliga fönstret i huset. Övriga är 160×160 då det är svårt att göra öppningsbara som är större än 160×160, men då bastun inte är öppningsbar så funkar 180×180. Även om det är avstånd till grannar mm så blir en bastu lätt en ljuskälla på avstånd en mörk novemberkväll. Bastufönstret är den enskilda saken i huset så här långt jag tror vi skulle ha gjort annorlunda idag, men det var inget vi tänkte på i processen helt enkelt, sen såg omgivningen lite annorlunda ut då samt att det var väldigt svårt att avgöra hur huset skulle ligga i det skedet. Vi har lite av samma problem i badrummet (160×160) men vi kommer troligt sätta persienner som man drar upp nerifrån i båda, så vi fortfarande får in ljuset men samtidigt inte skrämma ihjäl grannarna. Vi vill helst inte ha frostat, men en sista utväg är ju alltid att frosta.

Alla dessa beslut, gäller även fönster

När Sören (från Lane Bygg) kom och sa att det var dags att sätta in fönster tänkte jag “Toppen, kör på!”, men han fortsatte …

“Hur djup smyg vill ni ha?” (skall fönstret liva med fasade eller sitta längre in mm)
“Vilket material på smyg vill ni ha?”
“Vilken färg på smygen vill ni ha?”
“Hur långt in på fönstret skall listen gå?”
“Vad skall det vara för färg på den?”
…etc

Vikten av att ha rätt byggare

Rent praktiskt satte vi igång arbetet i Augusti 2019 och kan inte nog uttrycka hur glada vi är att vi valde Lane Bygg som byggare. Helt otroligt professionella, trevliga och överlag bra att ha och göra med. Inte bara att dom är duktiga på att bygga hus, dom tänker på miljön och källsorterar allt skräp, dom återanvänder material, plockar upp tappad spik, bollar alltid idéer om bästa och mest ekonomiskt fördelaktiga lösning för oss, kommer i tid, tillgängliga och svara i telefon mm. Dom har dessutom väldigt mycket bra tips och idéer som dom gärna delar med sig av så vi slipper göra misstag som andra gjort. Deras mer designmässiga förbättringsförlag har även dom varit toppen och dom flesta har vi implementerat.

Dom har dessutom tålamod med alla mina dumma och ihärdigt oroliga frågor.

Inte heller några konstiga överfaktureringar eller annat skumt ekonomi-strul. På den punkten är nog vi ett större problem än Lane Bygg då vi alltid har någon fråga, så tyvärr får nog Lane Bygg lida lite för andra leverantörers tidigare mindre lyckosamma fakturering. Sen som vanligt kanske det underlättar att vi har daglig kontakt och alltid uppdaterar varandra på vad som händer. Bra kommunikation skapar alltid bra förutsättningar.

Än så länge så håller vi dessutom både tid och budget.

Lane Bygg gör det mesta, men inte allt vilket gör att dom givetvis har underleverantörer för t.ex el, plåt mm och dom har fungerat lika bra dom med. Den enda helt lokala entreprenören som varit hos oss är MG Entreprenad och hela Mattias gäng är supertrevliga och noggranna. MG skall tillbaka inom kort och fixa iordning för plattan till garaget.