Tänkte dokumentera vårt husbygge. Framför allt för att kunna gå tillbaka och läsa hur det var när vi var mitt i det, men även för att hålla de runt om oss som är intresserade av att följa bygget lite uppdaterade. Eftersom det är slutet av Augusti 2019 nu och vi köpte tomten i Januari, så blir första posten en liten re-cap fram tills själva processen med arkitekter mm satte igång. Tänkte beta av de olika stegen i separata poster, arkitekter, bygglov, byggare, massa konstiga utgifter etc etc.

Vi trillade på en tomt

Vi har under flera år funderat på hur vi skall göra med huset på Skaftö. Vi har haft det som bas, men inte bott där så mycket sen 2012. Skulle vi bygga om befintliga huset, skulle vi flytta in i ladan istället (inget skämt alltså, utan bygga om ladan till bostad), skulle vi rent av riva huset och bygga nytt?

Dessa tankar diskuterades flitigt i lägenheten i Helsingborg och när vi var i huset på semestern eller lov / helger.

Så var det i julas dvs julen 2018, vi var i huset över jul / nyår, mitt i det så noterade vi att ett antal tomter som vi vetat om skulle säljas nu fått en liten facelift, då säljaren tagit bort massa skog mm. Vi tog en liten promenad med Buttons till tomterna för att av nyfikenhet kolla, vi hade inte en tanke på att vi skulle köpa en av dom, den tanken hade aldrig varit uppe, vi hade mest iaktagit processen då det är en person vi känner som styckar av samt att det är i närheten av vårat hus.

När vi kom ner till tomten, som ligger ca 1km från vårat hus och ca 150m från havet, så upptäckte vi något vi inte kunna gissa innan träden var borta. Tomten som vi spanat på låg på ett sätt så att man har utsikt både över inloppet mellan Fiskebäckskil och Östersidan samt att man åt andra hållet såg in i Gullmarsfjorden och Gullmarsfärjan etc. Vidare låg tomten granne med ett Natura 2000 område så en fridfull placering med underbar utsikt ffa om man går upp på bergen som omger tomten. Detta samtidigt som den inte ligger så himla utsatt för hav och vind, då den inte ligger dikt an havet utan har skydd både för vind (så mycket skydd det kan bli när man bor på en ö i Bohuslän) och hav.

Både jag och J blev helt kära i tomten direkt, men vi var inte helt säkra på att Lilla F skulle dela vår entusiasm.

Många flyttar, men huset fanns alltid kvar

Då vi flyttat mycket mellan olika städer och länder under Lilla Fs uppväxt har vi alltid haft huset på Skaftö som bas och Lilla F har alltid älskat huset, tomten och ladan. Det har varit en stor del av hennes trygghet att alltid veta att vi har huset på Skaftö….och nu föreslog vi att vi skulle sälja huset!

Nya vs Gamla huset.

Efter en hel del protesterande gick hon med på att gå ner och titta på tomten, då vi ändå bestämt möte med säljaren. Vi gick ner, Lilla F muttrade och hoppade lite mellan stock och sten, sen tog hon ett par raska steg upp på en höjd som angränsar till tomten och satt sig. Vi tittade upp på henne och såg hur axlarna sjönk och hon slappnade av och njöt av utsikten, då visste vi att hon skulle vilja flytta, men hon sa inte ja utan förhandling, men mer om det i en senare post.

Vi köpte tomten, eller?

Samma dag la vi handpenning på tomten och några dagar senare skrev vi kontrakt. Med nya detaljplaner och lantmäteriet är allt så klart inte så enkelt. Säljaren ville så klart sälja sina tomter och vi ville köpa, men för att legalt köp skulle kunna slutföras var alla godkännanden från myndigheter och kommun mm vara på plats. Det gäller el, vatten / avlopp samt att Lantmäteriet måste få själva avstyckningarna på plats. I de flesta fall så skall vatten / avlopp mm vara framdraget till tomten, men i detta fall gällde det att en helt ny VA anläggning för ett väldigt stort område skulle få godkänt innan ett tomtköp kunde genomföras då hela detaljplanen var upphängt på att kommunalt VA fanns, annars var det inte OK att sälja dessa tomter då det ligger i naturkänsligt område. Vår tomt var så klart beroende av detta godkännande för att allt skulle klaffa mm.

Ledtiden blev dock inte så lång (för oss, men säljaren hade lagt ca 4år på att få det klart) och 10 dagar efter att avstyckningen trätt laga kraft blev tomten vår i slutet av Januari.

Detaljplanen då?

Så tomten ligger i naturkänsligt område och dessutom nära havet och Gullmarsfjorden som är Sveriges enda tröskelfjord med ett unikt djurliv och således är miljökraven för utsläpp, dagvatten etc höga. Blev nu detaljplanen superstrikt och begränsad?

Här tycker jag att han som exploaterat i kombination med de som tagit fram detaljplanen har gjort ett superfint jobb.

  1. Det är en liten förtätning (totalt 13 tomter) av ett relativt glesbyggt sommarstugeområde.
  2. Nuvarande ägare i området får möjlighet till kommunalt VA vilket aldrig hänt om inte detta projekt blivit verklighet. Eget VA är generellt ett stort problem i området.
  3. Min uppfattning är att denna detaljplan kommer leda till ett betydligt bättre och mer levande område, med det sagt inte ett överexploaterat område.

Alla kanske inte delar uppfattningen om ovan punkter, men det är iaf min åsikt. Detaljplanen är riktigt bra.

Vad får man då bygga för detaljplanen. Detaljplanen tillåter 150kvm platta för huvudbyggnad, max 4.5m bygghöjd (där taket bryter) samt komplementbostad om 50kvm platta. Det skall vara naturmaterial och plåttak är t.ex inte tillåtet. i övrigt är det inga större restriktioner. Även detta kommer att ge ett trevligare område än om alla hus tvingats till en leverantör eller en viss hustyp, husfärg, takfärg, höjder mm.

Så nu hade vi köpt tomten där vi skulle bygga vårt nya sommarhus, eller hur blev det nu?

När jag skriver detta har du ju runnit en del vatten under bron och jag kan lugnt säga att just tomtköpet var det enklaste steget så här långt. I nästa post blir det mer om Lilla Fs förhandlingsteknik, om vi skulle ha det som sommarhus eller året runt samt om val av och om hur vi jobbade med våra arkitekter.

Foto: Titelbakgrundsbilden är tagen av mig med iPhone, från berget 20m från tomten den 3 Jan 2019.