Feb 17, 2025
Vart tog värdighet, trovärdighet och att leva som vi lär vägen?
Det har gått åt pipsvängen med hur vi kommunicerar online idag. Glåpord, påhopp, hot och polarisering skapar inte en värld där vi lär av varandra, gör varandra klokare och har en respektfull ton. Vi kan bättre än så här. Vi kanske har ett läge just nu när vi kan ändra det? Vi skall oavsett inte låta dessa krafter vinna, men då måste vi också agera.
Även om jag sedan börjar av 2000-talet varit väldigt aktiv i diskussioner på internet har jag senaste åren inte varit speciellt aktiv på internet, i ärlighetens namn just på grund av ovan, diskussionerna är alldeles för polariserade och ofta saknar dom helt djup. I många fall är det, inom ämnet, okunniga personer som ger sig in och beter sig som rövhattar och vips är de utvecklande diskussionerna döda. I vissa fall är det väldigt kunniga personer, men som då väljer att ha en föraktfull och nervärderande ton mot de som inte håller med, vilket inte leder till en utvecklande diskussion.
Det skaver. Skall dessa individer få så stort genomslag att kvalitativa diskussioner inte längre kan ske i det publika (eller stängda) rummet eller att man isolerar sig i en värld där mycket av kommunikationen faktiskt sker på just internet. Så kan vi ju inte ha det.
Det finns mycket bra folk som gärna diskuterar och debatterar utan att det blir glåpord eller påhopp utan där man ser att dialog kan öka förståelse och kunskap, även om man inte tycker lika. De diskussionerna borde ju trumfa de aggressiva och polariserande diskussionerna, men så är det inte eftersom de "arga" diskussionerna är de som föder engagemang och således får de mer exponering av plattformarna.
Politiken
Våra politiker har dessvärre inspirerats mycket av just detta sensationsbeteende och att slira lite på sanningen är inte längre lika fult, bara man lockar väljare. Det görs ofta genom att kasta skit på andra hellre än att framföra sina egna styrkor. Det är lättare att säga att någon annan är dum, än att få fram att man själv är god dvs samma logik som sociala media plattformarna följer och som förpestat val runt om i världen, med USA / Trump som kanske det mest absurda exemplet.
Det är inte så mycket vad som sägs utan bara det lockar väljare.
Vi saknar ledarskap på detta område. Vilka skall vi luta oss på som förebilder för ärlighet, godhet och pay-it-forward etc.
Företagen
Företagsvärlden är inte långt efter. All kommunikation är tvättat genom kommunikations-avdelningar, PR/kris-konsulter och de som eventuellt uttalar sig gör det flummigt och väldigt icke konkret och sällan. helt ärligt.
Det här tycker jag faktiskt är väldigt synd. Här var verkligen förändring på gång. Jag jobbade med många av Sveriges största företag med just detta under många år (i sociala mediers unga år), då var inställningen att "nu har vi chansen att bli mänskliga" och inte bara vara en megafon som trumpetar ut corporate bullshit. Det fungerade i några år innan maskineriet vann och vi var tillbaka på ruta ett. Visst finns chefer, PR-folk m.fl där ute som svarar på inlägg och deltar, men när det hettar till kickar maskineriet in och det blir ordbajs, icke konkret och tvättade kommentarer. Blir det riktigt jobbigt är det t.o.m ofta helt knäpptyst. Tidigare såg vi personer som representerade företag OCH var en egen person, det har idag nästan helt försvunnit, du är det ena eller det andra.
Vad säger reglerna
Hur hamnade vi här. Kanske behövs en lite titt i backspegeln.
- Plattformar har inget juridiskt ansvar Detta gäller de amerikanska plattformarna (som dominerar) och det är Section 230 i Communications Decency Act (CDA) som reglerar detta. Övrig media har alltid ansvar för innehåll som publiceras, men inte de som regleras av section 230.
- Individen har allt ansvar, men när plattformarna gör det enkelt att vara anonym så är det i stort fritt fram samt att det är så vanligt förekommande att det blir omöjligt att följa upp annat är de absolut värsta.
- Plattformarna kan själva välja hur mycket de vill censurera Här ser vi hur plattformarna hela tiden anpassar sig efter vad som är bäst för deras egen affär (här blir min post om Milton Friedman kanske ett bra komplement). Twitter / X är kanske den mest ombytliga, men även Facebook har visat sig byta fot ofta beroende på vad som gagnar dem bäst, och det innefattar sällan välmåendet hos dess användare, tvärtom dessvärre.
Utan att i detta bry mig om lagar och regler anser jag helhjärtat att plattformar har ett ansvar för vad som publiceras på deras plattformar. Att sitta som VD för en plattform där mord planeras eller hot utfärdas känns moraliskt riktigt ruttet (igen, posten om Milton Friedman ger en liten hint om bakgrund).
Rent krasst kan man ställa sig frågan, hur mycket skit hade vi kunna undvika om plattformarna hade haft lite större ansvar för innehållet som publiceras?
Jag är inte emot dessa plattformar per se, men när en tjänst är gratis så är det bara att inse att du är produkten de säljer. Visst EU har krävt att man skall kunna slippa detta och vissa plattformar har anpassat sig och ger betal-alternativ, men information, lobby och kommunikation runt detta är sällan så att det blir klart för individer att det är värt det. Utan att ha sett siffror är jag relativt säker på att antalet betalade användare som Meta har i EU är ytterst begränsade.
Tror personligen att anonymiteten på plattformarna är ett väldigt stort problem, givetvis i kombination med plattformarnas ansvarsfrihet. Vet dock att anonymitetsfrågan är knepig, men hade helst velat ha ett system som gör att online motsvarar irl dvs att vi har samma ton gentemot varandra när vi möts på ett torg i stan som på nätet. Det kommer alltid finnas rövhattar, men på torget brukar vi ställa upp för varandra lite mer än vi gör på nätet och i stort främja en bra ton mellan medmänniskor.
Vad vill vi ha för samhälle och samtal idag?
Samhället som växt fram där ytterkanter i åsikter får större utrymme än de som är villiga att lyssna, lära och moget respektera andras åsikter genom dialog och konversation, måste få ett slut. Eller kanske mer realistiskt, de mogna diskussionerna måste få vara mer värda än de diskussioner som är nervärderande, konfrontativa eller polariserande.
Jag vill inte vara en del av dessa diskussioner då de aldrig går att komma framåt, resultatet är redan givet. Det är idag många med ytterst kloka åsikter som är tysta, de vill inte vara delaktiga i dessa dumheter. Hur kan vi göra för att vända så det blir tvärtom dvs de som är intresserade av att för utvecklande samtal där insikter kunskap och mogen diskussion gör oss alla lite smartare blir vinnare och de som nervärderar, hotar och är (igen) rövhattar förlorare=
Värt ett försök?
Jag har bestämt att jag skall försöka, jag tänker börja bli lite mer aktiv oavsett. Blir det polariserande tänker jag kliva ur diskussionen och inte föda trollen. Jag tänker även bara ge mig in i områden jag själv har lite koll på och om jag ger mig in i områden jag inte kan något om, göra det med ödmjukhet, lyhördhet och inte själv agera fyrkantigt och på inget sätt bidra till polarisering eller negativa beteenden.
Är det nu det svänger? Jag tänker så här...
Ofta går vi runt i samma hjulspår och vaknar inte upp innan något riktigt jobbigt händer och då tänker vi helt plötsligt till och ändrar oss. Just nu känns det som att vi kanske är i en sådan situation i världen, allt är kaos. Det är krig, kass ekonomi, rörigt politisk och länder vi trodde var vänner vänder oss ryggen, masskjutningar mm. Sånt brukar göra att vi människor kommer ihop och tänker lite mer positivt, bryr oss mer och blir bättre medmänniskor generellt dvs vi försöker göra bra saker istället för att springa runt och tjura och bete oss som ..... trumvirvel ..... rövhattar.
Det kanske är nu vi kan börja ändra detta.